Het keto-dieet, ook wel ketogeen dieet genoemd, wint steeds meer aan populariteit. Maar wat houdt het dieet precies in? 

WAT IS HET KETO-DIEET?

Het keto- (of ketogeen) dieet is kort gezegd een koolhydraat- en suikerarm dieet. Jarenlang werd ons verteld dat we vetten moesten vermijden en meer moesten sporten om af te vallen, waardoor koolhydraten nu een groot deel uitmaken van ons eetpatroon. Wie veel sport, zal die wel verbranden, maar als je te veel koolhydraten opneemt, slaat je lichaam ze op als vet.

 

Zodra je minder koolhydraten gaat eten en meer vetten en eiwitten inneemt, schakelt je lichaam over op een andere energiebron, namelijk vet. Die omschakeling wordt ketose genoemd.

KETOSE: VET ALS ENERGIEBRON

Ketose betekent dat je lever keto-lichamen (of ketonen) gaat produceren die energie leveren wanneer je slechts een kleine hoeveelheid koolhydraten inneemt. In plaats van dat je lichaam koolhydraten verbrandt, zal het vet gaan verbranden. Hierbij is het wel belangrijk om voldoende gezonde vetten en eiwitten te eten. Je lichaam heeft voor sommige functies glucose nodig, maar aangezien die niet meer uit koolhydraten komen, maakt je lichaam dat zelf aan met behulp van aminozuren